ANTI-FOULING TESTEN

Tijdens onze zeiltocht rond de wereld wil Erik, die een old-school chemicus is, een paar innovatieve ideeën rond anti-fouling verven testen op onze boten.  Die producten zijn nodig om aangroei van zeepokken op de romp te vermijden.  Erik doet al jaren onderzoek naar dergelijke verven, die tot op vandaag nog giftige producten bevatten.

Aan de UGent werd een product ontwikkeld op basis van afval van schaaldieren.  Hoe kan je dit beter testen dan door er eens mee rond de wereld te varen?

Erik heeft trouwens ook zijn eigen formule ontwikkeld, op basis van uitsluitend natuurlijke producten.  Ook deze verf wordt getest tijdens het Sailing Le Grand Bleu project.

Ten slotte is er een samenwerking met de UHasselt en de KULeuven rond het inzetten van nano-technologie voor deze toepassing.

Tijdens de reis wil Erik geregeld duiken met zijn camera om de werking van de testvlakjes op te volgen.  Zijn grote droom is dat die giftige producten eindelijk kunnen vervangen worden door een milieuvriendelijke versie.

http://www.ugent.be/nl/actueel/persberichten/zeilboot-beschermlaag-coating-schaaldier-afval-biologisch-gent-zeepokken.htm

Op de foto: het roer van Dr NO met drie testvakjes.